Keturračiai transporto priemonės: ką reikia žinoti?

Keturračiai transporto priemonės: ką reikia žinoti?

Keturračiai transporto priemonės, tokios kaip lengvasis keturratis, keturratis ir galingasis keturratis motociklas, tampa vis populiaresnės Lietuvoje. Daugelis žmonių juos pasirenka dėl galimybės važiuoti visais metų laikais ir įvairiose vietovėse. Vis dėlto būtina atkreipti dėmesį į šių transporto priemonių teisines bei technines ypatybes, kadangi kiekviena rūšis turi savo specifinius reikalavimus. Šiame straipsnyje išnagrinėsime pagrindinius skirtumus tarp lengvojo keturračio, keturračio ir galingojo keturračio motociklo, taip pat reikalavimus, kurie taikomi jų vairuotojams.

Lengvasis keturratis: kas tai?

Lengvasis keturratis – tai keturratė motorinė transporto priemonė, kurios svoris (neskaičiuojant akumuliatorių, jei tai elektra varoma transporto priemonė) neturi viršyti 350 kg. Didžiausias projektinis greitis – iki 45 km/h, o variklio darbinis tūris ne didesnis nei 50 cm³. Elektros varikliu varomoms transporto priemonėms didžiausia nominalioji galia taip pat neturėtų viršyti 4 kW. Ši transporto priemonė priskiriama AM kategorijai, todėl vairuoti ją galima nuo 15 metų.

Lengvasis keturratis privalo būti įregistruotas VĮ „Regitra“, o vairuotojas turi turėti galiojančią AM kategorijos arba bet kurios kitos kategorijos vairuotojo pažymėjimą. Be to, vairuotojui privaloma dėvėti motociklininko šalmą, o keleiviai, jei jų yra, taip pat turi užsisegti šalmus.

Keturračių ypatumai

Keturračiai – tai galingesnės transporto priemonės, palyginti su lengvaisiais keturračiais. Jų didžiausias projektinis greitis viršija 45 km/h, o variklio darbinis tūris gali būti didesnis nei 50 cm³. Šių keturračių masė be krovinio negali viršyti 400 kg, o jei keturratis skirtas kroviniams vežti – ne daugiau kaip 550 kg. Jų galia gali siekti iki 15 kW.

Keturračiai yra priskiriami B1 kategorijai, ir juos galima vairuoti nuo 16 metų. Reikia turėti B1 arba B kategorijos vairuotojo pažymėjimą. Kaip ir lengvasis keturratis, šios transporto priemonės turi būti įregistruotos „Regitroje“ bei turėti galiojantį civilinės atsakomybės draudimą ir valstybinę techninę apžiūrą.

Galingasis keturratis motociklas: kas tai?

Galingasis keturratis motociklas – tai didesnė ir galingesnė transporto priemonė, kurios galia gali viršyti 15 kW, bet ne daugiau kaip 100 kW. Variklio darbinis tūris turi būti ne didesnis nei 1000 cm³. Šiai kategorijai priskiriami ir tie keturračiai, kurie turi daugiau nei keturis ratus, tačiau atitinka galingųjų keturračių techninius reikalavimus.

Vairuoti galinguosius keturračius motociklus galima nuo 18 metų, turint A arba B kategorijos vairuotojo pažymėjimą. Taip pat kaip ir kitų keturračių vairuotojai, galingųjų keturračių vairuotojai privalo dėvėti šalmus ir laikytis kitų kelių eismo taisyklių.

Keturratis ir jo priežiūra

Tinkama keturračio priežiūra yra būtina, nes šios transporto priemonės dažnai naudojamos bekelei ir prastiems keliams. Keturračių padangos yra minkštesnės nei įprastų automobilių, todėl jose pučiama mažiau oro. Be to, keturratis turi būti reguliariai tikrinamas ir prižiūrimas, ypač stabdžiai, kad būtų užtikrintas vairavimo saugumas.

Reikalavimai keturračių vairuotojams

Keturračių vairuotojai turi laikytis tų pačių taisyklių kaip ir kitos motorinės transporto priemonės. Tai reiškia, kad keturračiai turi būti techniškai tvarkingi, įregistruoti ir turėti visus būtinus dokumentus, įskaitant draudimą ir techninę apžiūrą. Vairuotojai taip pat turi dėvėti šalmus.

Kelių eismo taisyklių pažeidimai, padaryti vairuojant keturračius, gali užtraukti administracinę atsakomybę, įskaitant baudas už važiavimą ten, kur neleidžiama, ar nepaklusimą eismo reguliavimo signalams.

Kur galima važinėti keturračiais?

Lietuvoje keturračiais draudžiama važinėti draustiniuose ir kitose gamtos apsaugos zonose ne keliais. Tačiau pramogai ar sportui skirtose trasose leidžiama naudoti keturračius, jei jos atitinka teisės aktų reikalavimus ir yra pažymėtos kaip tinkamos tokiai veiklai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *